Kapcsolat

Üzemeltető:
SZIKSZ Csoport Kft.
Telephely: 
1184 Budapest, Fonal utca 13.
Adószám: 
22738899-2-43

Telefon:
+36 70 4343 150
+36 70 2495 895

E-mail:
szikszkft@gmail.com

Részecskeszűrő

Részecskeszűrő

Egyre több járművön (nehézgépjárműveken, munkagépeken és személygépkocsikon) találunk gyárilag vagy utólag felszerelt részecskeszűrő berendezést.

Az autógyárak folyamatosan egyre szigorúbb környezet védelmi előrírásoknak kell eleget tenniük, az üzemeltetést tisztábbá kell alakítaniuk.

szűrő berendezés

A részecskeszűrő feladata, hogy a motorból kiáramló kipufogó gázban lévő koromszemcséket felfogja egy speciális szűrővel, ezzel óvva a környezetet. Tisztítását (kiégetését ) maga a motort vezérlő elektronika végzi, ha a megfelelő üzemi körülmények állnak fenn.

Egy darabig az autó maga gondoskodik a regenerálásáról, elindul a részecskeszűrő tisztítás program.

Ezt csak a magas kategóriás autók jelzik a műszerfaluk kijelzőjén. Azért hasznos a kijelző, mert ilyenkor nem szabad leállítani az autót, hagyni kell végigfutni a folyamatot, ellenkező esetben még gyorsabb lesz az elhasználódás, valószínűbb az eltömődés.

A részecskeszűrő tisztítási program futásakor többnyire a kipufogórendszer és a katalizátor is regenerál. A régebbi kocsiknál szokásos volt időnként "kiégetni" a kipufogót, megszabadítani a lerakódástól. A mostani rendszer ezt nem viselné el.

A beépített "tisztító-égető" berendezés a katalizátor megkímélésével végzi a tisztítást. Ilyenkor a kipufogóból gőzszerű, fehér, jellegzetes szagú füst távozik. Ha sűrű forgalomban kezdi el a kocsi a regenerálódást, akkor még figyelmeztetést is küldhet a többi autós, de nem szabad leállítani addig a motort, amíg nem lesz újra szép tiszta a kipufogógáz.

A DPF átlagosan 150.000 kilométerig jól ellátják a szűrési feladatukat, amennyiben a regenerálási folyamat mindig normálisan lezajlik.

Amennyiben jármű sokat üzemel városi körülmények között, vagy valamilyen más ok miatt a motor üzemanyag fogyasztása változik, akkor nem alakul ki olyan körülmény, amikor a rendszer az öntisztítási folyamatot beindíthatná. Ekkor a részecskeszűrő eltömődhet, ami a motor súlyos kárára is mehet.

Ha a részecskeszűrő eltömődik , akkor tisztítás, regeneráció szükséges a megfelelő működéshez.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok helyen nem megfelelően végzik a részecskeszűrő tisztítást, estleg nem tudják, hogy mi az, és csak próbálkoznak a kereskedelemben kapható "csoda anyagok", tisztítószerek segítségével. Emiatt az ügyfelek bizalma csökken, és fenntartásaik vannak DPF tisztítással, regenerációval.

Ezért kérjük, hogy ne dőljenek be mindenféle olcsónak tűnő gyors megoldásnak.

Tisztítást feltétlenül szakműhelyben végeztessék, mindenféle "csoda anyaggal" ne essenek neki otthoni körülmények között, csak nagyobb lesz a baj, mint volt.

koszos szűrő